Genetica.webwetenschap.nl

Alles over genetica

Transfer RNA(T-RNA)

Transfer RNA is een RNA-molecuul dat werkzaam is als een tolk tussen de nucleïnezuur-taal en de eiwit-taal. Dit gebeurd door specifieke eiwitten op te pikken en de bijbehorende codons in het mRNA te herkennen.

Een anticodon is een nucleotidetriplet aan een van de uiteinden van een tRNA-molecuul dat een bepaald complementair codon dat bij een mRNA molecuul hoort kan herkennen. Aminocyl-tRNA synthetase is een enzym dat elk aminozuur aan het juist tRNA bindt.

Een Wobbel beschrijft de Flexibiliteit in de baseparingsregels, waarbij de nucleotide aan het 5’-uiteinde van een tRNA-anticodon waterstofbruggen met meer dan een soort base van een 3’-uiteinde kan vormen.

 

Een P-Site is één van de drie plaatsen op een ribosoom waar tRNA zich bij de translatie aan bindt. De p-site houdt het tRNA dat de groeiende polypeptide keten draagt. Een A-site is een van de drie plaatsen op een ribosoom waar tRNA zich bij de translatie aan bindt. Het tRNA molecuul dat het volgende aminozuur aan de polypeptideketen draagt wordt aan A-site gebonden. E-Site is één van de drie plaatsen op een ribosoom waar tRNA zich bij de translatie aan bindt. De e-site is de plek waar leeg tRNA het ribosoom verlaat.

Boeken