Genetica.webwetenschap.nl

Alles over genetica

RNA Processing

RNA processing is de verandering van RNA transcipts, inclusief splicing, het samenvoegen van exons en het veranderen van de ‘5- en ‘3- uiteinden. De staart van poly-a is een reeks van 50 tot 250 adeninenucleotiden die aan het ‘3 uiteinde van een pre-mRNA molecuul vastzitten.

Bij RNA- Splicing worden gedeelten introns verwijderd van het transcript dat na synthese van een eukaryotisch primair transcript niet in het mRNA zal komen.

Een intron is een niet coderende tussenliggende reeks. De intron ligt binnen een primair transcript Een intron wordt verwijderd uit het transcript bij RNA-processing. Een intron verwijst ook naar een deel van het DNA waarvan deze reeks geschreven is. Een exon is een sequentie binnen het primaire transcript dat in het RNA blijft bij RNA-processing. Een exon verwijst ook naar het deel van het DNA waarvan deze sequentie gekopieerd was.

Een spliceosoom is een groot complex dat is opgebouwd uit eiwitten en RNA-moleculen Een spliceosoom voert RNA-Splicing uit door een wisselwerking met de uiteinden van een RNA-intron. Het intron wordt hierbij losgekoppeld en de extrons worden gekoppeld.

Alternatieve RNA-splicing is een vorm van eukaryotische genregeling op het niveau van RNA-processing hierbij worden verschillende mRNA-moleculen van hetzelfde primaire transcript geproduceerd. Dit is afhankelijk van welke RNA-segmenten als exons worden behandeld en welke als introns worden behandeld.

 

Een domein is een onafhankelijk vouwend deel van een eiwit.

Boeken